via-crea_professionals

Creatief omgaan met gedragsproblemen bij kinderen

Leerkrachten en kindercoaches ervaren het effect van creatieve communicatie

Omdat leerkrachten en kindercoaches de effecten van creatieve communicatiecoaching met eigen ogen zien, willen ze graag zelf met creatieve werkvormen aan de slag. Daarom geef ik regelmatig een presentatie of workshop over hoe je kunt omgaan met gedragsproblemen bij kinderen met behulp van creatieve communicatie. Zo kunnen ook professionals op een creatieve manier aan de slag met sociale, emotionele en communicatieve vaardigheden en leren leren.

Voor wie zijn creatieve workshops interessant?

Elke professional die op een creatieve manier kinderen wil helpen en meer wil weten over:

 • kinderen en hun tekenontwikkeling
 • creatieve communicatie
 • het inzetten van creatieve communicatie in het onderwijs of coachingtraject

Zie jij regelmatig kinderen die hun gedachtes niet onder woorden kunnen brengen, problemen met andere kinderen niet goed oplossen, worstelen met hun boosheid of onzeker zijn over leren op school?
Als je zoekt naar alternatieven om kinderen te bereiken en stimuleren, zijn deze creatieve workshops een goede manier. De workshops organiseer ik in mijn praktijk/atelier voor kleine groepen of op locatie voor een heel team.

Hoe zien de workshops Creatief omgaan met gedragsproblemen bij kinderen eruit?

Je ervaart het belang van creatief bezig zijn: wat een kind niet in woorden kan vangen, kan hij wel uitbeelden. Maar:

 • Hoe bereik je dat effect?
 • Wat voor gerichte opdracht kun je geven?
 • Wat zeg je erbij, zodat je niet stuurt maar wel diepgang creëert?
 • Welke vragen ga je stellen?
 • Hoe kun je de waaromvraag vermijden? En waarom wil je dat überhaupt?
 • Welke symboliek vind je terug in de creaties en wat zegt dat over het kind?

Je leert hoe je met een kind elke keer aan dezelfde opdracht kunt werken, zodat er aan het einde van jouw begeleiding een bijzonder schilderij is ontstaan.
Natuurlijk teken en schilder jij ook om zélf te voelen welk effect de opdracht heeft.

Waarom is creatieve communicatie effectief?

In een creatie kan een kind vaak meer zeggen, dan wanneer hij of zij gedachtes en emoties onder woorden moet brengen. Het werk is aanleiding tot een gesprek en dat maakt vaak veel los. Door een serie tekeningen te maken of één schilderij ontstaat een tastbaar beeld van de ontwikkeling die het kind tijdens de coaching doormaakt.
Tijdens het tekenen en schilderen worden kinderen vrijer en durven fouten te maken. Ze worden creatiever in het tekenen, maar óók in het bedenken van oplossingen.

Coaching voor kinderen

Denk je dat jouw leerling baat heeft bij een individuele training van een Creatieve Kindercoach, omdat hij/zij sociale of communicatieve problemen of leermoeilijkheden heeft? Of merk je dat ouders behoefte hebben aan extra informatie over de juiste beslissing voor een schoolkeuze (speciaal onderwijs, VO, etc.)?

Kortdurende coachingstrajecten voor individuele leerlingen of kleine groepjes op school zijn mogelijk. Je kunt ouders verwijzen naar ViaCrea voor een gratis kennismakingsgesprek. Hierin bekijk ik met de ouders of ik het kind kan helpen.

ViaCrea

M 06 23 97 46 84
E info@viacrea.nl

Introductieworkshop Creatieve Communicatie voor professionals

Datum: zaterdag 11 mei 2019

Meer informatie en inschrijven

The Artist Way

Persoonlijke ontwikkeling

 • Vind je het lastig om tijd te maken voor jezelf?
 • Twijfel je aan je werk?
 • Of wil je jezelf gewoon beter leren kennen?


Creatief bezig zijn maakt je bewust van je onbewuste wensen en geeft je diepe inzichten.

Ben je nieuwsgierig naar wat creatieve coaching met jou doet? Kom dan naar de Creatieve zomerweek The Artist’s Way in Frankrijk.

Lees meer over The Artist Way

“Afgelopen maanden de cursus creatieve communicatie gevolgd bij ViaCrea. Wat een fijne cursus. Ontzettend veel geleerd over mezelf en hoe ik mezelf kan inzetten als creatieve communicatie coach. Even uit je gedachten en voelen wat echt belangrijk is. Met goede handvatten op pad gestuurd worden, waardoor ik kinderen in mijn werk beter kan begeleiden. Alles vanuit een positieve mindset, met vertrouwen in jezelf en de kinderen die ik begeleid. Ik ben door deze training weer een stapje verder. Zowel op persoonlijk vlak als in mijn werk met kinderen ben ik gegroeid. Karin, super bedankt voor de 4 leerzame dagen, wat een fijne sfeer om jezelf te ontwikkelen. Ook wil ik mijn medecursisten bedanken, met zijn vieren hebben we er leerzame dagen van gemaakt onder begeleiding van Karin. Ik kan niet wachten tot de vervolgcursus er is!"

Cathleen
Ambulant dienstverlener cluster 2 onderwijs

 

“Heel veel dank voor deze inspirerende en fijne workshop! Alhoewel ik als kinderpsychologe en speltherapeute best veel jaren ervaring heb, kon ik vandaag heel veel van je leren. In een warme en rustige sfeer in een fijn tuinhuis, leerde je ons nieuwe mogelijkheden tot contact met kinderen en dieper inzicht! Ik kan iedereen die kinderen begeleidt, ouders en therapeuten, van harte aanraden om te leren van de ervaring van Karin! Dank dank, je bent een vet Coole Kikker!"

Drs. Anne D. Kooijman
Kinderpsychologe & Speltherapeute
Ontwikkelaar van de Coole Kikker producten