via-crea_professionals

Creatief omgaan met gedragsproblemen bij kinderen

Leerkrachten en kindercoaches ervaren het effect van creatieve communicatie

Omdat leerkrachten en kindercoaches de effecten van creatieve communicatiecoaching met eigen ogen zien, willen ze graag zelf met creatieve werkvormen aan de slag. Daarom geef ik regelmatig een presentatie en workshops over hoe je kunt omgaan met gedragsproblemen bij kinderen met behulp van creatieve communicatie. Zo kunnen ook professionals op een creatieve manier aan de slag met sociale, emotionele en communicatieve vaardigheden en leren leren.

Voor wie zijn deze workshops interessant?

Elke professional die op een creatieve manier kinderen wil helpen en meer wil weten over:

 • kinderen en hun tekenontwikkeling
 • creatieve communicatie
 • het inzetten van creatieve communicatie in het onderwijs of coachingtraject

Zie jij regelmatig kinderen die hun gedachtes niet onder woorden kunnen brengen, problemen met andere kinderen niet goed oplossen, worstelen met hun boosheid of onzeker zijn over leren op school?
Als je zoekt naar alternatieven om kinderen te bereiken en stimuleren, is deze cursus een goede manier. De workshops organiseer ik in mijn praktijk/atelier voor kleine groepen of op locatie voor een heel team.

Hoe zien deze workshops eruit?

Je ervaart het belang van creatief bezig zijn: wat een kind niet in woorden kan vangen, kan hij wel uitbeelden. Maar:

 • Hoe bereik je dat effect?
 • Wat voor gerichte opdracht kun je geven?
 • Wat zeg je erbij, zodat je niet stuurt maar wel diepgang creëert?
 • Welke vragen ga je stellen?
 • Hoe kun je de waaromvraag vermijden? En waarom wil je dat überhaupt?
 • Welke symboliek vind je terug in de creaties en wat zegt dat over het kind?

Je leert hoe je met een kind elke keer aan dezelfde opdracht kunt werken, zodat er aan het einde van jouw begeleiding een bijzonder schilderij is ontstaan.
Natuurlijk teken en schilder jij ook om zélf te voelen welk effect de opdracht heeft.

Waarom is creatieve communicatie effectief?

In een creatie kan een kind vaak meer zeggen, dan wanneer hij of zij gedachtes en emoties onder woorden moet brengen. Het werk is aanleiding tot een gesprek en dat maakt vaak veel los. Door een serie tekeningen te maken of één schilderij ontstaat een tastbaar beeld van de ontwikkeling die het kind tijdens de coaching doormaakt.
Tijdens het tekenen en schilderen worden kinderen vrijer en durven fouten te maken. Ze worden creatiever in het tekenen, maar óók in het bedenken van oplossingen.

Coaching voor kinderen

Denk je dat jouw leerling baat heeft bij een individuele training van een Creatieve Kindercoach, omdat hij/zij sociale of communicatieve problemen of leermoeilijkheden heeft? Of merk je dat ouders behoefte hebben aan extra informatie over de juiste beslissing voor een schoolkeuze (speciaal onderwijs, VO, etc.)?

Kortdurende coachingstrajecten voor individuele leerlingen of kleine groepjes op school zijn mogelijk. Je kunt ouders verwijzen naar ViaCrea voor een gratis kennismakingsgesprek. Hierin bekijk ik met de ouders of ik het kind kan helpen.

ViaCrea

M 06 23 97 46 84
E info@viacrea.nl

Gratis introductievideo Via CreaCreatieve communicatiecoaching voor professionals

 • Wil jij kinderen met gedragsproblemen op een ander niveau kunnen helpen?
 • Wil je meer creativiteit aanbrengen in jouw manier van werken?
 • Wil je ontdekken of creatieve communicatiecoaching iets voor jou is?

Vraag dan nu GRATIS de introductievideo creatieve communicatiecoaching aan!

Introductievideo aanvragen »

"Ik ben blij dat onze school een aantal jaar geleden in contact is gekomen met Karin en haar creatieve coaching. Een groot aantal kinderen van onze school is door haar ontzettend goed geholpen en begeleid. De integere, speelse en ontspannen manier waarop Karin aan het werk gaat, maakt dat de kinderen zich meteen thuis bij haar voelen. De kinderen leren op een creatieve wijze om te gaan met voor hen moeilijke omstandigheden. Op onze school heeft zij bijvoorbeeld met kinderen gewerkt die het moeilijk vinden om een verhaal te vertellen, vriendjes te maken, om te gaan met onvoorspelbare situaties, weinig zelfvertrouwen hebben, het lastig vinden om zelfstandig te werken enzovoort. Door haar werk hebben wij de kinderen letterlijk op zien bloeien.

Karin maakt na elke sessie een beeldverslag waarin je als leerkracht, intern begeleider en ouder kunt lezen hoe de sessie verlopen is en waarmee je zelf in de klas of thuis weer aan de slag kunt. De kinderen gaan graag naar haar toe en krijgen adviezen die ze direct in het dagelijks leven toe kunnen passen. De sessies worden afgesloten met een overzicht van het gemaakte werk en een klein aandenken. Het is geweldig om te zien hoe trots de kinderen hierop zijn en van genieten.

Het werken met Karin is fijn, omdat ze echt heel goed met je meedenkt en adviezen geeft die direct toe te passen zijn. Haar beeldverslagen zijn elke keer weer een feest om te lezen.  Verder is zij heel punctueel en houdt zij zich aan afspraken die gemaakt zijn. Kortom… dit is nu eens een coaching waar je écht iets aan hebt!"

Monique Vermaat
intern begeleider/adjunct directeur

 

"Wat een feestje om bij Karin vier sessies creatieve communicatie te volgen! Buiten dat ik als ambulant dienstverlener nieuwe tools heb geleerd om tot meer 'vanzelfsprekende communicatie’ met mijn leerlingen te komen, heeft deze cursus mij persoonlijk geïnspireerd in mijn eigen creatieve communicatie. Wat een bevlogenheid en expertise draagt Karin over, gericht op díe kinderen die in hun communicatie ‘een steuntje in de rug’ kunnen gebruiken. Bij een volgende praktijkgerichte cursus van ViaCrea ben ik graag weer van de partij!"

Caroline van der Linden
Ambulant dienstverlener

 

“Afgelopen maanden de cursus creatieve communicatie gevolgd bij ViaCrea. Wat een fijne cursus. Ontzettend veel geleerd over mezelf en hoe ik mezelf kan inzetten als creatieve communicatie coach. Even uit je gedachten en voelen wat echt belangrijk is. Met goede handvatten op pad gestuurd worden, waardoor ik kinderen in mijn werk beter kan begeleiden. Alles vanuit een positieve mindset, met vertrouwen in jezelf en de kinderen die ik begeleid. Ik ben door deze training weer een stapje verder. Zowel op persoonlijk vlak als in mijn werk met kinderen ben ik gegroeid. Karin, super bedankt voor de 4 leerzame dagen, wat een fijne sfeer om jezelf te ontwikkelen. Ook wil ik mijn medecursisten bedanken, met zijn vieren hebben we er leerzame dagen van gemaakt onder begeleiding van Karin. Ik kan niet wachten tot de vervolgcursus er is!"

Cathleen
Ambulant dienstverlener cluster 2 onderwijs

 

“Heel veel dank voor deze inspirerende en fijne workshop! Alhoewel ik als kinderpsychologe en speltherapeute best veel jaren ervaring heb, kon ik vandaag heel veel van je leren. In een warme en rustige sfeer in een fijn tuinhuis, leerde je ons nieuwe mogelijkheden tot contact met kinderen en dieper inzicht! Ik kan iedereen die kinderen begeleidt, ouders en therapeuten, van harte aanraden om te leren van de ervaring van Karin! Dank dank, je bent een vet Coole Kikker!"

Drs. Anne D. Kooijman
Kinderpsychologe & Speltherapeute
Ontwikkelaar van de Coole Kikker producten