
Met een creatieve kindercoach naar leerkracht en veerkracht
Een effectieve manier voor kinderen om het beste uit zichzelf te halen
Wanneer kan een creatieve kindercoach helpen?
Jouw kind:
- heeft weinig aansluiting met leeftijdsgenoten,
- kan gedachten en gevoelens niet goed onder woorden brengen,
- heeft weinig zelfvertrouwen,
- vindt leren lastig,
- is onzeker over zijn/haar prestaties,
- zit in een lastige periode (door een echtscheiding, bijvoorbeeld)
- begrijpt leerkrachten verkeerd of
- kan de diagnose autisme/dyslexie/ADHD/leerachterstand niet accepteren.
Ook boosheid vinden veel kinderen (en ouders) vervelend, zeker als ze die emotie niet goed kunnen beheersen. Het voelt alsof het hen overkomt. Andere kinderen vinden hen vervolgens maar raar of niet aardig. Daar is je kind zich heel bewust van. Je zoon of dochter weet hoe het niet moet, maar hoe moet het dan wel?
Herken jij je kind in (één van) de beschrijvingen hierboven en wil hij of zij zich op dat punt ontwikkelen? Dan kan creatieve communicatiecoaching daarbij goed helpen.
Werkwijze creatieve kindercoach
1. Je kunt je kind zonder verwijzing telefonisch of per mail aanmelden.
2. We beginnen met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wat ervaren jij en/of je kind als een probleem? Waar en wanneer heeft hij of zij er (het meeste) last van? Biedt creatieve communicatiecoaching daar de beste oplossing voor? Is er een klik tussen je kind en mij?
Zo ja, dan dan volgt de eerste bijeenkomst: de intake. Samen met jou en je kind inventariseer ik waar je zoon of dochter het meeste last van heeft en stellen we een concreet doel.
3. We gaan creatief aan de slag! We doen praktische oefeningen waarbij je kind in beweging is. Bewegen helpt om beter te verwoorden wat er gebeurt. Daarnaast kun je makkelijker praten als je elkaar niet hoeft aan te kijken. Inmiddels gebeurt er al heel wat!
Maar behalve praten, DOEN we heel veel. Door bijvoorbeeld coachingtechnieken en spelletjes krijg ik inzicht in waar je kind precies last van heeft en daaraan koppel ik een creatieve opdracht.
Een creatieve opdracht kan zijn:
- rollenspel
- verhaal
- visualisatie
- tekening en schilderij
- collage
Na de creatieve uiting bespreken we de opdracht. In een tekening of schilderij vertelt een kind in beeldtaal waar het de woorden nog niet voor heeft gevonden. Wat zegt de tekening over hem of haar? En over het contact met anderen?
Een bijeenkomst duurt 60 minuten.
4. Na afloop stuur ik je een beeldverslag (!) per mail. Ik hoor regelmatig van ouders dat zij al uitkijken naar mijn mail. Ik laat met foto’s zien wat we gedaan hebben. Ik hoop dat je de mail met je kind bekijkt, zodat je zoon of dochter je kan vertellen wat hij/zij heeft gedaan en ervaren. Dat is heel belangrijk voor de ontwikkeling. Jouw betrokkenheid is essentieel voor het slagen van de coaching.
Effecten van creatieve communicatiecoaching
Creatieve communicatiecoaching is een laagdrempelige en effectieve manier om kinderen te laten ervaren dat ze invloed hebben op wat ze denken en doen. In korte tijd, binnen 5 tot 10 bijeenkomsten, merk je duidelijke veranderingen.
Door verschillende creatieve werkvormen komt je kind in een andere mindset. Hierdoor kan hij of zij:
- zelf uitleggen hoe hij/zij zich voelt
- (weer) in zichzelf geloven
- beter tot zijn/haar recht komen
- zekerder zijn van zichzelf
- zelfstandiger worden
- zijn/haar eigen weg vinden
- makkelijker leren op school
- zich prettiger voelen
Het is fijn voor je kind, voor jou als ouder en ook voor mij als creatieve kindercoach, dat jouw kind opbloeit in zo’n korte tijd en daardoor vaardigheden opdoet waarvan hij of zij altijd plezier heeft.
Wil jij graag weten hoe ik jouw kind kan helpen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.

Hoe kun je als ouders je kind helpen bij de sociale en communicatieve ontwikkeling of hoe steun je hem/haar het beste bij het leren? Er zijn verschillende mogelijkheden, van individuele begeleiding tot een groepscursus.

Het lijkt zo makkelijk: laat een kind tekenen en er komt wel iets uit. Als leerkracht of kindercoach ervaar je dat toch anders. Wat voor opdracht is geschikt? Welke vragen stel je erbij? Hoe ‘lees’ je een tekening? Ervaar het zelf…